In de periode van 0 tot 2 maanden is het spijsverteringskanaal van het kitten met name ingesteld op de vertering van moedermelk. Bij een te groot nest, onvoldoende moedermelk, infecties bij de moeder of wanneer een kitten bij de moeder wordt weggehaald is het bijvoeren van het kitten noodzakelijk. Koemelk is beslist geen geschikte voeding omdat kittens een overmaat aan lactose niet kunnen verteren.
Rond de leeftijd van 1 maand moet het kitten omschakelen van moedermelk naar vaste voeding. Dit wordt het spenen genoemd. In deze periode is het kitten extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen zoals slechte ontlasting of diaree. Daarom bestaat er een grote behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor een goede vertering.
De weerstand van een kitten is in de eerste maanden onvoldoende en maakt het kitten kwetsbaar voor ziektekiemen. De hoeveelheid antistoffen, meegekregen via de moedermelk neemt geleidelijk af terwijl het eigen immuunsysteem nog niet optimaal functioneert.
Een kitten is pas na 12 maanden volgroeid. De groei is een belangrijke periode waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Pas na 12 maanden is het kitten volgroeid. Vanaf het moment dat het kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen. De twee groeifasen worden van elkaar gescheiden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.
In de eerste groeifase van het kitten vindt een zeer snelle skeletontwikkeling en gewichtstoename plaats. Tijdens deze fase neemt het gewicht toe tot 5 á 7 keer het geboortegewicht in een periode van 8 weken. Een kitten heeft daarom een erg hoge energiebehoefte.
In de tweede fase groeit het kitten in een steeds trager tempo. Het skelet kan in deze fase geleidelijk sterker worden en hebben de spieren de tijd om te ontwikkelen. Het kitten heeft in deze periode nog steeds een aanzienlijke energiebehoefte.
‘Met de pot mee eten’ is voor katten ongeschikt. Niet alle katten zijn hetzelfde. Een binnenshuis levende kat heeft andere behoeften dan een kat die veel buiten komt. Temperament, een gevoelige maag of huid, het ras, de groeifase, de leeftijd, het zijn allemaal verschillen die de voedingsbehoeften van de kat bepalen.
Soms hoeft een kat maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding. De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat.
Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen is het niet verstandig en zelfs ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) of blikvoeding aan de voeding toe te voegen. Het kan groeistoornissen en gezondheidsproblemen veroorzaken, of in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.
Als u uw kat wil laten overschakelen op nieuw voeding, introduceer het voer dan geleidelijk over een periode van enkele dagen. Doe dit door de huidige voeding te mengen met een steeds grotere hoeveelheid van de nieuwe voeding. Uw kat kan dan rustig wennen.
Voor katten met problemen aan spijsvertering, nieren, vacht of allergieën, mond- en tandproblemen en overgewicht zijn er diverse soorten dieetvoer. Wij adviseren u hierover vooraf altijd overleg te voeren met uw dierenarts. Uw dierenarts is de beste bron van informatie over de gezondheid en het welzijn van uw kat. Vraag uw dierenarts regelmatig om een gewichtscontrole van uw kat. Het behouden van het ideale gewicht van uw huisdier vermindert niet alleen de kans op gezondheidsrisico's maar zorgt er ook voor dat uw kat langer van een gezond en energiek leven kan genieten.
Het is belangrijk om uw kat de juiste hoeveelheid voer op de juiste momenten te geven, maar dat kan lastig zijn. De voedingsbehoefte van de ene kat is zeker niet hetzelfde als van een andere kat. Voedingsadviezen in brochures en op de verpakking zijn slechts richtlijnen. Het is belangrijk de fysieke gezondheid van uw kat in de gaten te houden en de voedingshoeveelheden aan te passen indien nodig.
Zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is.